Tietoisku asbestista

featured image

Olemme saaneet asiakkailtamme kyselyjä vuoden alussa voimaan tulleen uuden asbestilainsäädännön vaikutuksista. Lain tarkoituksena on turvata niin asukkaiden kuin asbestin parissa työskentelevien turvallisuutta entistä paremmin. Lakimuutos koskee kaikkia ennen vuotta 1994 valmistuneita rakennuksia, joissa tehdään purkutöitä. Näitä ovat esimerkiksi kylpyhuone- ja keittiöremontit, linjasaneeraukset sekä julkisivu- ja parvekesaneeraukset.

Asunto-osakkeen ollessa kyseessä, osakkaan tulee ottaa huomioon alla olevat asiat huoneistoremonttiin ryhtyessään:

1. Osakas teettää ja kustantaa asbestikartoituksen, ellei taloyhtiö ole kartoittanut koko kiinteistöä tai muuta luotettavaa dokumentointia rakenteiden asbestipitoisuudesta löydy.

2. Yhtiö ei voi antaa työlle aloituslupaa ennen kartoituksen tuloksia. Jos asbestia löytyy, niin purkutyön saa tehdä ainoastaan asbestipurkutyöluparekisterissä oleva pätevä toimija. Remonttiin ryhtyvä vastaa siitä, että työ tehdään aluehallintoviraston määräysten ja ohjeiden mukaan.

3. Asbestipurkutyön tekijä tekee aina turvallisuussuunnitelman, joka liitetään rakennusurakan turvallisuusasiakirjaan.

4. Osastointimenetelmällä tehdyn asbestipurkutyön jälkeen on tehtävä ilmamittaukset ennen kuin osastointi voidaan purkaa. Osastoinnin aikana huoneistossa voi olla käytännössä mahdotonta asua.

Lisätietoja mm. Kiinteistöliiton sivuilta.