Opas asunnon myyntiin

featured image

1. Tehtyäsi päätöksen asunnon myymisestä

 • Pohdi miksi asunto laitetaan myyntiin.
  Myyjän on hyvä selventää tavoitteet ja syyt miksi asunto myydään sekä pohtia jo valmiiksi, minne omasta kodista muutetaan kauppojen synnyttyä.
  Pelkkä asunnon markkina-arvon testaus ei ole järkevää. Tuolloin voi äkkiä törmätä tilanteeseen, että oma asunto olisi menossa kaupaksi, ja myyjän omat suunnitelmat jatkon suhteen ovatkin vielä täysin auki. Se voi aiheuttaa stressiä päätöksentekoon sekä turhaa kiirettä.
 • Pyydä ainakin kolmen välittäjän hinta-arvio.
  Tämä auttaa sinua hahmottamaan alueen hintatasoa. Todennäköisesti oikea hinta-arvio tulee olemaan näiden välittäjien arvioiden keskiarvo, koska eri henkilöt ottavat erilaisia näkemyksiä huomioon arviota tehdessään. Mitä suurempi joukko, sitä tarkempi arvio.
 • Ota vertailussa huomioon palkkion lisäksi asiakaskokemus, välittäjän ammattitaito sekä lisäpalvelut.
  Hyvä asiakaskokemus sekä välittäjän ammattitaito heijastuu myös asiakkaisiin, jotka harkitsevat asuntosi ostoa. Jos sinä vakuutut välittäjästä, niin todennäköisesti muut vakuuttuvat myös.
  Ota vertailussasi huomioon myös se, mitä palveluja hintaan sisältyy, jotta vältyt yllättäviltä lisäkustannuksilta esim. valokuvien tai asiakirjojen suhteen. Muista kysyä näistä välittäjältä välitystarjouksen yhteydessä, jotta saat vertailukelpoisen tarjouksen.
 • Teetä kuntokartoitus valmiiksi tietyissä kohteissa.
  Jos kyseessä on vanha omakotitalo, on järkevää teettää kohteen kuntokartoitus jo valmiiksi, ennen myynnin aloittamista. Sen avulla välittäjä pystyy antamaan kiinteistöstä tarkemman arvion, jonka myötä myös sinun on mahdollista saada parempi ja tuottoisampi lopputulos. Raportista ostajaehdokkaat näkevät heti mitä ovat ostamassa, jolloin heidän on helpompi tehdä päätöksiä. Näin ollen, ennen myynnin aloitusta tehty kuntokartoitus voi myös lyhentää myyntiaikaa. Ethän sinäkään osta sikaa säkissä?

2. Myynnin aikana

 • Sovi valmiiksi välittäjän kanssa esittelykäytännöistä ja esitä toiveesi yhteydenpidon suhteen.
  Saat välittäjältä jo etukäteen ohjeet, miten esittelyihin pitää valmistautua. Lisätietoa aiheesta löydät myös blogitekstistämme ”Miten stailaus ja laadukkaat myyntikuvat edistävät asunnon myyntiä”.
 • Älä käytä hajusteita.
  Hajusteiden käyttö viihtyvyyden lisäämiseksi ei ole suositeltavaa, koska joillekin voi tulla niistä allergisia oireita.
 • Pohdi valmiiksi kipurajasi; mihin hintaan suostut myymään asuntosi ja millä ehdoilla.
  Tarjoukset voivat tulla yllättäen ja niissä voi olla vain vuorokaudenkin voimassaoloaika, joten niihin tulee kyetä vastaamaan nopealla aikataululla.
  Vapautumisaikaa sopiessa kannattaa olla realistinen. Joskus vaatimus nopeasta vapautumisesta saattaa aiheuttaa myyjälle yllättäviä kustannuksia, jolloin hinnaltaan matalamman, mutta pidemmän vapautumisajan tarjous onkin lopulta kustannustehokkaampi.
 • Pohdi mitkä kalusteet otat mukaan ja mitkä luovutat uudelle omistajalle.
  Tällä tavalla toimien välttyy epäselvyyksiltä sekä mahdolliselta pahalta mieleltä. Nämä asiat on hyvä kirjata pääpiirteittäin myös toimeksiantosopimukseen.

 3. Asunnon myymisen jälkeen

 • Luovuta asunto siistinä uudelle omistajalle.
  Hyviin tapoihin kuuluu siivota asunto muuton jälkeen.
  Etkö sinäkin haluaisi muuttaa siistiin asuntoon, jossa ei tarvitse heti alkaa itse siivoamaan?

Haluamme auttaa sinua kokonaisvaltaisesti kaikissa myynti- ja/tai ostoprosessiin liittyvissä asioissa, sillä asiakastyytyväisyys on meille erityisen tärkeää.
Asuntoasioissa autamme mielellämme kaikessa missä voimme.