KATSAUS RAISION ASUINALUEISIIN – OSA 7 – IHALA

Know your hoods – me tunnemme nämä kulmakunnat ja Altti Koivisto auttaa meitä muuttamaan tietomme tarinoiksi alue-esittelyihin!

 

Ihalan kaupunginosan rajoina ovat moottoritie idässä, Polusmäen alue etelässä, Turku-Uusikaupunki rata lännessä ja Kaurin alue pohjoisessa.

VANHAT MAATILAT

Ihalan vanhimmat talot ovat Nuutila (myöh. Knuuttila ja Knuutti) sekä Mulli, joiden vaiheita voidaan seurata 1400-luvun alkuvuosikymmeniltä lähtien. 1500-luvun puolella asiakirjoissa mainitaan uusina taloina Siiri ja kaksi Konsaa, jotka yhdistyivät myöhemmin yhdeksi taloksi 1600-luvun alussa.

Isojakoa 1800-luvulla seuranneen uusjaon seurauksena vanhat kylät hajosivat, kun talot siirrettiin pois yhteiseltä kylätontilta lähemmäs omia peltojaan. Ihalan taloista Mulli on ainoana pysynyt vanhalla paikallaan jokirannassa kaiken aikaa.

KONSAN KOULU

Konsan talo siirrettiin kylätonttialueelta nykyiselle koulunmäelle 1700-luvun jälkipuolella. Tilan viimeiset omistajat lahjoittivat Konsan Raision kunnalle vuonna 1898. Uuden koulupiirijaon vahvistamisen jälkeen Raision toisen kansakoulun suunnittelu Konsan talon paikalle pääsi alkamaan. Koulutyö uudessa koulurakennuksessa alkoi elokuussa 1902.

Koulun rakennustöiden yhteydessä löydettiin paikalta rautakauden esineistöä. Tarkempiin tutkimuksiin ryhdyttiin kuitenkin vasta vuonna 1957, kun koulun pihalle tehdystä lämpöputkikaivannosta paljastui ihmisen luita. Löytö osoittautui varhaiskristilliseksi kalmistoksi, joka on ollut käytössä ristiretkiajalla n. 1050-1150 jKr. Ruumiskalmisto antoi tukea perimätiedolle, jonka mukaan Raision ensimmäinen kirkko on sijainnut koulunmäellä.

Ihalan uuden koulun valmistuttua vuonna 1956 vanha koulu oli jonkun aikaa tyhjillään, kunnes se otettiin uudelleen käyttöön peruskorjauksen jälkeen vuonna 1957. Vanhaa koulua ruvettiin nimittämään Konsan kouluksi 1970-luvun alussa sijaintipaikkansa mukaan. Se on Raision vanhin yhä alkuperäisessä käytössä oleva koulurakennus. Ensi vuonna koulu täyttää 120 vuotta.

ELÄMÄN HYÖRINÄÄ IHALANTIELLÄ

1950- ja 60-luvuilla eri puolilla Raisiota oli lukuisia kauppoja, joista suurin osa oli pieniä kauppapuoteja. Vielä vuonna 1969 Raisiossa toimi 41 elintarvikemyymälää. Ihalassakin kaikilla oli kauppa kävelymatkan päässä. Näin oli asianlaita erityisesti 1950-luvulla, jolloin kotitalouksissa ei ollut vielä jääkaappeja ja kaupassa käytiin usein.

Ihalantien varrella olivat mm. Huolman kauppa, Puiston kauppa, Tarmola ja Sipilän kauppa sekä useita kioskeja. Tien varrella oli myös Raision Säästöpankin sivukonttori ja posti. Muusta yritystoiminnasta mainittakoon Tirkkosen peltisepänliike, Enlundin puusepäntehdas, Männistön Puutavaraliike, Turun Kyllästyslaitos, Tekstiili- ja kemikaliomyymälä Lumia, Ihalan leipomo ja Ruolan huonekalutehdas.

IHALAN PYSÄKKI

Muutama sata metriä Ihalantien tasoristeyksestä Turun suuntaan sijaitsi Ihalan pysäkki. Ihalassa oli pieni, 1920-luvulla rakennettu asemarakennus ja sivuraide, johon tavaravaunu voitiin siirtää lastauksen tai purkauksen ajaksi. Asemarakennuksessa oli odotussali, toimistohuone ja tavaransäilytystila, mistä oli kulku radan vieressä olleelle kuormauslaiturille.

Ihalan pysäkin vilkas elämä päättyi Naantalin matkustajaliikenteen loppumiseen vuonna 1972. Asemarakennus purettiin vuonna 1980.

IHALAN URHEILUKENTTÄ

Kentän vihkiäiset pidettiin kesällä 1955. 1950- ja 60-lukujen taitteessa Ihalan kentällä järjestettiin kovatasoisia kansallisia yleisurheilukilpailuja, joihin osallistui useita maaottelutason urheilijoita. Vuoden 1959 kilpailussa miesten 100 metrin juoksussa syntyi uusi suomenennätys Pentti Rekolan voittaessa kilpailun ajalla 10,5.

Ihalan urheilukenttä menetti asemansa vuonna 1961, kun Kuloisten urheilukenttä valmistui. Siellä järjestettiin Raision huomattavimmat yleisurheilukilpailut ennen Kerttulan kentän valmistumista vuonna 1981.

1970-luvun jälkipuolella Ihalan kentän käyttö yleisurheilukenttänä päättyi, kun juoksuradat hävitettiin. Ainoastaan kentän pääsuora säilytettiin Ihalan koulun oppilaiden pikajuoksuharjoituksia varten. Kymmenisen vuotta myöhemmin sekin sai väistyä, kun kenttä muutettiin kokonaan nurmikentäksi.

Kenttä sai uuden elämän vuonna 2013, jolloin otettiin käyttöön nykyinen jalkapallonurmi, beach volley- ja koripallokentät.