Katsaus Raision asuinalueisiin – OSA 3 – Vaisaari

Know your hoods – me tunnemme nämä kulmakunnat ja Altti Koivisto auttaa meitä muuttamaan tietomme tarinoiksi alue-esittelyihin!

Vaisaaren kaupunginosa rajautuu Raisiontien, Nesteentien ja Konsantien väliselle alueelle. Konsan- ja Pernontien risteyksestä raja kulkee Kaurin alueen poikki Raisiontielle.

WANHA PAPPILA

Kirkkoa lukuun ottamatta seurakunnan rakennukset vanha pappila ja seurakuntatalo sijaitsevat Vaisaaren kaupunginosassa.

Pappilan yksinäistalolla on pitkä historia, sillä se on ollut kirkkoherran asuntona jo 1300-luvulla. Vuonna 1581 Pappila siirtyi kruunun haltuun. 1600- ja 1700-luvuilla se oli ratsumiestalona eli rusthollina. Kaiken aikaa se säilytti kuitenkin Pappila-nimen.

Raision seurakunta itsenäistyi senaatin päätöksellä vuonna 1894, ja samana vuonna seurakunta teki kaupan Pappilan rusthollista. Ennen käyttöönottoa 1800-luvun jälkipuolella rakennettua päärakennusta kunnostettiin.

Pappilassa ovat asuneet vuodesta 1895 vuoteen 1961 Raision seurakunnan kirkkoherrat. Nykyisen seurakuntatalon valmistuttua vuonna 1962 (peruskorjaus ja laajennus vuonna 1999) silloinen kirkkoherra Veli Heimonen muutti uuteen kirkkoherran asuntoon.

Nykyään suojelukohteena oleva Wanha Pappila on ollut muun muassa partiolippukuntien Jokikylän Poikien ja KilliNallien käytössä.

SÄÄSTÖPANKINTALO

Olennainen osa Raision keskustaa on Raisiontien ja Kirkkoväärtinkujan kulmassa sijaitseva Säästöpankintalo, jonka Raision Säästöpankki rakennutti seurakunnalta vuokraamalleen tontille.

Arkkitehti Lauri Sipilän suunnittelema talo koostui nyt jo puretusta liikehuoneisto- ja nykyisestä asuntosiivestä. Pankki muutti vasta valmistuneeseen liikehuoneistosiipeen vuonna 1957. Huoneiston alkuperäinen käyttö päättyi, kun TSSP:iin fuusioitunut Raision aluekonttori muutti vuonna 1980 uusiin toimitiloihin Tasalan liikekeskukseen.

Raision keskustan toiseksi vanhin kerrostalo Säästöpankintalon asuntosiipi valmistui vuonna 1958. Siinä oli alunalkaen 12 asuntoa. 1960-luvun puolivälissä rakennuksen ensimmäinen kerros muutettiin liikehuoneistoiksi.

Koulukeskus, kerrostaloja ja julkisia rakennuksia

Killin- ja Nallinpuiston kerrostalojen (valmistuneet vuosina 1963-64) ja Vaisaaren asuinalueen (1973-84) väliin jää koulukeskuksen alue. Siihen kuuluivat alun alkaen Raision yhteiskoulu eli nykyinen Raision lukio (1958-62), Raision ammattikoulu eli nykyinen RASEKO (1961), Vaisaaren koulu (1967) ja Raision kauppaoppilaitos (1968). Alue täydentyi Raision vanhalla vuonna 1973 valmistuneella uimahallilla. Nykyinen uintikeskus Ulpukka avattiin vuonna 1997 käsittäen peruskorjatun vanhan uimahallin sekä uudisosan. Raision nykyinen kirjastotalo, jossa sijaitsevat kirjaston lisäksi kaupungin nuoriso- ja liikuntatoimen tilat sekä 250-paikkainen auditorio Martinsali valmistui vuonna 1999.

 

Teksti: Altti Koivisto