KATSAUS RAISION ASUINALUEISIIN – OSA 11 – PIRILÄ

Know your hoods – me tunnemme nämä kulmakunnat ja Altti Koivisto auttaa meitä muuttamaan tietomme tarinoiksi alue-esittelyihin!

Pirilän kaupunginosan rajoina ovat Raisiontie etelässä, Uudenkaupungin rata lännessä, Raisionkaari osan matkaa idässä ja pohjoisessa Vatselan kylän jälkeen vastaan tulee Somersojan kaupunginosa.

Pirilän talo

Pirilän kaupunginosa on saanut nimensä Pirilän maatilasta, jonka talouskeskus sijaitsee Raisiontien varrella vastapäätä Raisio Oyj:tä. Itse asiassa Pirilän isäntä Viljo Rekola myi kesällä 1939 vasta perustetulle Oy Vehnä Ab:lle tonttimaan Raision rautatieaseman läheltä, mistä oli lyhyt matka vetää tarvittava pistoraide. Talvisodan syttyminen viivästytti myllyn rakennustöitä. Lounais-Suomen viljelijöiden perustama viljamylly Oy Vehnä Ab aloitti toimintansa vuonna 1942. Tuotannon laajetessa yrityksen nimeksi tuli Raision Tehtaat. Tänä päivänä maailmanlaajuisesti toimivan yhtiön nimenä on Raisio Oyj.

Vatselan kylä

Pirilän kaupunginosalle on ollut luonteenomaista maatalousvaltaisuus, sillä Pirilän tilan lisäksi alueella ovat maataloutta harjoittaneet Vatselan kylän talot. Tänä päivänä suurelta yleisöltä piilossa olevan Vatselan kylän voi sanoa olevan Raision varjelluin salaisuus, sillä Vatsela on ainoa miljööltään alkuperäisenä säilynyt kylä Raisiossa. Kylän talot Vähätalo, Uurnan Ylistupa, Alinen ja Ylinen ovat ryhmittyneet kalliokumpareelle nauha- ja rykelmäkylän yhdistelmäksi Vatselantien molemmin puolin. Kylässä sijaitseva Vähätalon hirsirunkoinen vilja-aitta, josta on ensimmäinen kirjallinen maininta vuodelta 1727, on Raision vanhin puurakennus.

Omakotiasutus

Alueen omakotiasutuksen rakentaminen sai alkunsa ennen sotia 1920- ja 30-luvuilla. Tämän asutuksen syntyyn vaikutti ratkaisevasti lähellä sijainnut asemanseutu hyvine kulkuyhteyksineen, teollisuuslaitoksineen ja palveluineen.